Prof. Dr. Ahmet Hakkı TURABİ
1969 tarihinde Gümüşhacıköy/Amasya’da doğdu. 1992 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı yıl Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Müzik eğitimini fakültedeki müzik derslerinin yanı sıra İleri Türk Musikisi Konservatuarı ve özel hocalardan aldı. 1993- 1994 yıllarında Ürdün Üniversitesi’nde Arapça eğitimi aldı ve Arap Müziği üzerinde çalışmalar yaptı. 1996’da “el-Kindî’nin Mûsikî Risâleleri” isimli tezle yüksek lisans; 2002’de “İbn Sînâ’nın Kitâbü’ş-Şifâ’sında Mûsikî” (İbn Sînâ Mûsikî, Litera Yayıncılık, İstanbul 2004) isimli tezle doktora; 2006’da “Gevrekzâde Hâfız Hasan Efendi ve Musiki Risalesi” (Rağbet Yayınları, İstanbul 2005) isimli çalışmasıyla doçentlik derecesi aldı. “Sivâsî İlâhiler” (Sivas, 2010) ve “Niyâzî İlâhiler” (Malatya, 2011) isimli araştırmaları yayımlandı. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’nde maddeleri bulunan araştırmacının, ilk dönem İslâm dünyasındaki müzik faaliyetleriyle ilgili yayınları mevcuttur. Kendi bestelerinden oluşan ilahileri seslendirdiği “Turabi İlahiler” (İstanbul 2011) isimli albümü vardır. Ses ve kanun sanatçısı olarak yurtiçi ve yurtdışında birçok icralara katılmıştır. Aynı zamanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Tasavvuf Müziği Korosu’nun şefi olarak topluluğun icralarını yönetmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır. 2023 yılında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Amasya Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanmıştır.
Celal KANDEMİR
1931 yılında Rize, Güneysu ilçesi eski adı "KamBoz" köyünde dünyaya gelmiştir. Şimdiki ismi "İslahiye"dir. Babası hoca olan Hüseyin Efendidir. Celal hoca, Gölcük'te bahriye askerliği yaparken birkaç defa Yuvacık'ta vaaz verir, cemaat onu çok beğenir ve sever. Askerlikten sonra takribi 1956'larda Yuvacığa imam olarak atanır. O babasından ve Rize'deki medreselerden dini ilimleri tahsil etmiş, ders verecek seviyede tahsil görmüş zeki, ilim ve fazilet dolu "İcazetli" bir hocaydı. Yuvacık Merkez Camisi İmamlığının yanında, Yuvacığın eski caminin bitişiğinde daha önce de var olan Kur’an-ı Kerim Kursunu yatılı ve gündüzlü faal hale getirerek 20 seneye yakın çok sayıda imam-hatip, hafız öğrenci yetiştirmiştir. Yetiştirdiği öğrenciler çevrede uzun yıllar imamlık yapmıştır. Halk tarafından sevilen, bu hoca efendi, Yuvacık Merkez Camii'nin uzun yıllar imamlığını yapmış ve dini bakımdan çevreyi aydınlatmıştır. İzmit ve Rize de yıllarca Vaaz Hocası olarak görev yapmıştır. Kur’an-ı Kerim Arapçasına, gramerine tam vakıf, fıkıh ehli, ibare ve gramer yönünden iyi yetişmiş bir hocaydı. Zira hafızlığın yanında Celal Hoca eski sistematik Arapça ilminin sarf ve naiften başlayarak bedii ye kadar Arap Edebiyatı dâhil olmak üzere İslami ilimleri öğretmiştir. Ayrıca, usul-ı fıkıh, kelam, akait, tefsir özellikle Kadı Beyazı gibi ilimleri bize senelerce bu kursta ders olarak verdi.
SADİ BAYRAM
1943 yılında Merzifon'da doğdu. Merzifon Atatürk İlkokulu, Merzifon Ortaokulu'ndan mezun olduktan sonra Merzifon'da lise olmadığı için Amasya, Kütahya liselerinde tahsiline devam ettikten sonra 1963'te Kayseri Lisesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klâsik Arkeoloji Bölümüne girdi. 1968'de mezun oldu.